Energi och miljö

Byt ut dina gamla fönster – se resultatet!

Nya fönster kan göra stor skillnad när det kommer till att förbättra energi- och ljudisoleringen i ditt hem. Men de kan också ge ett fräschare utseende till din bostad. Med nya fönster kan du även välja praktiska modeller som vridfönster och topswing fönster. Du kommer att uppskatta de ökade möjligheterna att slippa en krånglig fönstertvätt, vindar och andra problem som kan uppstå med slitna fönster. Så byt ut dina gamla fönster – du kommer inte att bli besviken över resultatet.

När behöver man byta ut sina fönster?

Det är viktigt att byta ut sina fönster regelbundet för att hålla huset fräscht och energieffektivt. Om du märker att dina fönster inte längre stänger ordentligt, eller om det finns tecken på skador som rost eller sprickor, bör du byta ut dem så snart som möjligt. Det är också en bra idé att byta ut gamla fönster med nya energieffektiva modeller som kan hjälpa till att minska din kostnad för uppvärmning och kylning. Om du har trötta, slitna eller skadade fönster bör du ta reda på vilka alternativ som finns tillgängliga och se till att de ersätts så snart som möjligt.

Vad finns det för modeller på fönster?

Det finns många olika modeller av fönster som man kan välja mellan. Beroende på vart fönstret placeras kan olika modeller vara lämpliga. Vridfönster och topswing fönster är exempel på modeller som är anpassade till utrymmen där det kan vara svårt att komma åt att tvätta fönstret från utsidan. Med vridfönster kan man istället vrida fönstret ungefär 170 grader vertikalt. På så vis kommer man lätt åt att tvätta fönstrets utsida med bekvämligheten att vara inomhus. Detta passar särskilt bra för både hus och lägenheter på övervåningen. Topswing fönster ger även en annan look till huset, så det kan även vara ett estetiskt val.

Vilka är de vanligaste materialvalen för fönster?

De vanligaste materialvalen för fönster är trä, aluminium och PVC. Träfönster är ett populärt val eftersom de ger en klassisk look och kan målas i vilken färg som helst. De har dock en tendens att släppa ut mer värme än andra material, så det kan vara nödvändigt att installera extra isolering om du bor i ett kallare klimat. Aluminiumfönster är lätta och hållbara, men de leder värme mycket effektivt, vilket gör dem mindre energieffektiva. PVC-fönster är billiga och långvariga, men de har en tendens att bli gulaktiga med tiden. De absorberar heller inte ljud så bra som trä eller aluminium, så det kan vara nödvändigt att installera extra ljudisolering om du bor i ett bullrigare område. 

Trendande artiklar

Dela den här artikeln