Många har vi hört om LED, och LED lampor, man kan använda det utomhus i trädgården och så att du får en fin Led belysning.

Vad står egentligen LED för jo det står för Light Emitting Diode och det används i alla olika prylar. Man kan säga att LED är en liten glödlampa som passar som belysning men även i elektroniska prylar så som alarmklockor och fjärkontrollen till din tv.

Enkelt uttryckt  kan man säga att LED-lampa är mer energieffektiv. Hur kanske du frågar dig?
Om man jämför med annan teknik som t.ex. glödtråg och halogen så ger LED-lampor mer ljus/watt. Energin måste ta sig någonstans och för LED-lampor går en större andel till att producera ljus och mindre till t.ex värme och frekvenser av ljus som vi inte kan se med blotta ögat.

LED belysning för ditt hem
LED belysning för ditt hem

Kan man byta ut alla sina 12v lampor mot LED istället?
Kort sagt ja,  men det finns vissa saker att tänka på te.x. att i en 12V lampa sitter det en transformator till dessa någonstans. Innan man byter lampor bör man kolla om transformatorn klarar den låga belastning som blir (antal watt x antal lampor). Då får  man alltså inte hamna på en belastning (watt) som underskrider transformatorns lägsta nivå. Gör man det måste man även byta transformator.

En stor fördel med LED jämfört med exempelvis en 12v lampa är dess långa livslängd, vilket gör att man snabbt spara pengar.