Energi och miljö

Muminfamiljens äventyr

Muminfamiljen dök upp för första gången 1945 i boken Muminfamiljen och den stora översvämningen. Boken följdes av ytterligare nio titlar i huvudserien, samt fyra bilderböcker, fem novellsamlingar, tre böcker om relaterade karaktärer och två serier. En tv-serie producerades mellan 1977 och 1982, men sändes endast i Japan, Sverige, Polen och Kina. År 1990 släpptes en animerad långfilm med namnet Sagor från Mumindalen. Och senast kom en ny 3D-animerad tv-serie att sändas med start i april 2019. Detta blir den första anpassningen av böckerna som görs utanför Finland och Sverige.

Vilka karaktärer får vi träffa i sagorna om mumintrollen?

Familjen bor i sitt hus i Mumindalen men har också tillfälliga boenden; som en fyr (där snusmumriken ofta bor) och en gång på en flytande teaterscen. Familjens kärnmedlemmar är Mumintrollet (Mumintrollet), hans pappa Hemulen (Hemul), hans mamma Snorkfröken (Snorkfröken), Too-Ticky (Mymlan) som är bästa vän med både Muminmamman och Mumintrollet och snusmumriken som är god vän med alla men väljer att leva ett vandringsliv i stället för att stanna på plats som de andra gör. De har många äventyr med sina vänner både nära hemmet och längre bort, till exempel när de bor hos Hemulens i deras sommarstuga eller när de åker ut på expeditioner för att hitta hattifnattarnas skattkammare. Som nonkonformistiska varelser står de regelbundet upp mot större skrämmande varelser som drakar eller vampyrer som försöker avskräcka dem från att vara sig själva. I grund och botten är de snälla, milda varelser som njuter av sällskap men som i slutändan värderar frihet över allt annat, vilket är anledningen till att Snufkins nomadiska livsstil är något som de alla avundas och beundrar även om han själv medger att han skulle vara vilse utan sina vänner när han besöker dem varje år.

Muminprodukter och samlarobjekt

Under de senaste åren har det funnits ett stort intresse för olika typer av Muminprodukter, särskilt de som Tove Jansson själv har designat, t.ex. muminmuggar, tallrikar och handdukar. Dessa produkter har blivit mycket samlarobjekt som ger höga priser på auktionshus som Sotheby’s på grund av sin sällsynthet och historia.

Slutsats

Om du letar efter en äventyrlig och samtidigt hjärtevärmande läsning, så leta inte längre än till bokserien om Muminfamiljen. De älskade figurerna skapades ursprungligen av den finlandssvenska illustratören Tove Jansson 1945 och har sedan dess anpassats till tv, film och nu senast till en 3D-animerad tv-serie som kommer att sändas i april. Med sina teman om frihet, vänskap och vänlighet är det inte konstigt att Mumintrollen fortsätter att förtrolla läsare (och tittare) i alla åldrar runt om i världen än idag.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln