Energi och miljö

Rätt typ av ställning vid fasadrenovering

Vid större fastighetsrenoveringar så brukar det oftast ställas höga krav på att byggnadsställningen är av högsta kvalitét. Samt att denna monteras av professionella ställningsbyggare, som kan garantera att den även angjorts i fasaden på rätt sätt.

Hur kan ett väderskydd av nät underlätta vid fastighetsrenovering

Dessa bekläds oftast även med ett nät och som oftast även agerar ett väderskydd. Fördelen med att använda ett skydd av nät på ställningen är bland annat för att man inte ska kunna arbeta effektivare och behålla värmen bättre vid arbete i kyla och vind.

Det kan även finnas fördelar med att använda sig av ett väderskyddstak om man tagit upp större delar av taket för en energieffektiviserande åtgärd. Som vid tilläggsisolering från utsidan eller för montering som kräver uppehåll i vädret.

Det finns även andra funktioner som att det inte blåser omkring material ut från ställningen och byggstädningen går enklare. Det är även en fördel med att det inte är lika lätt att tappa ner föremål som kan ge personskada vid marknivå.

Renovera med högre säkerhetstänk

Vid privat renovering så använder man ofta den lediga tiden mer och kan välja att renovera ett tak vid lite finare väder, eller en fasad när det är skönt och varmt ute.

För en professionell hantverkare finns inte denna möjlighet. För att arbetet ska kunna utföras säkert och med högsta kvalitet krävs, även detta på den utrustning som används. Att arbeta på tak kräver en annan typ av fallskydd än för den som arbetar privat där det kan krävas ett fallskydd som ska klara ett fall.

Välj rätt typ av fallskydd för det arbete du ska utföra

En säkerhetssele ska alltid besiktigas eller kasserats om det uppstått ett fall från ett tak även om fallet bromsades av ett fallskydd. Detta är rätt krävande för kroppen att falla från ett tak, men bromsas av ett fallskydd av hög kvalitét om detta kombineras med säkerhetssele. För professionella kan det behövas mer av en löpande lina när säkerhetsselen ska väljas. Liknande den som används vid klättring. Vilket skiljer något för den som ska säkra för fall, vid endast ett enstaka tillfälle.

När man arbetar på tak är det lätt att tänka att det räcker med enklare stege eller byggnadsställning. Det kan dock vara bättre att säkra upp med rejäla byggnadsställningar och ett platsbyggt fallskydd vid takfoten. Denna begränsar fallet till arbetsytans nedre del och än ner på marken som kan vara direkt dödligt, även på lägre höjd.

På så sätt kan personen lättare kunna återgå till arbetet och den lilla tid det tar att tänka efter före och montera ett skydd som experterna även använder så följer du även bättre lagare och regler. Se alltid till att din byggarbetsplats är säker, både för dig och andra som inte känner till alla risker.

Övrigt att tänka på är att en professionell byggarbetare aldrig skulle överlasta en släpkärra med byggnadsställningar eller hantverksställningar av olika typer. Utan de skulle istället använda en professionell ställningstrailer för detta då en vanlig byggnadsställning är oftast gjorda av järn och väger ordentligt.

Byggnasdsställningar finns i flera olika varianter

  • Ramställning
  • Rullställning
  • Modulställning
  • Aluminiumställning
  • Hantverksställning

Trendande artiklar

Dela den här artikeln

Relaterade artiklar