Tips på en hälso- och miljösmart grillning

Något som vi alla någon gång har använt är den kära tändvätskan, det som ska ösas på i mängder för att få grillen att stå i lågor. Det många inte vet är att när tändvätska förbränns så bildas koldioxid som i sin tur påverkar klimatet. Något som inte släpper ut och förstör för miljön är en elgrill, att använda sig utav en elgrill framför en gasolgrill eller kolgrill är att föredra. Likaså är det med engångsgrillar som innehåller paraffin och hela aluminiumformen, detta är en av de största miljöbovarna där det går ut mycket energi och fossila utsläpp vid tillverkning. Skulle man mot all förmodan trotsa med att använda kolgrillen före en elgrill så bör man tänka på att tända grillen med tändpapper eller tändkuber. Grillat har allt du behöver, allt från grillar till tillbehör.

När det kommer till grillkol så ska du leta efter Bra Miljöval märkta. Dem som är icke-miljömärkt kommer ofta från ohållbar eller illegal skogsavverkning. Sen kommer vi till det som läggs på grillen. Det har större påverkan än vad man faktiskt tror. Att grilla ekologiska grönsaker eller välja mindre bitar av ekologiskt kött. Det är nämligen så att köttproduktionen orsakar utsläpp av växthusgaser så genom att minska på köttet och grilla något vegetariskt är klimatsmart.